Megértés 2 árnyalatban: érthetőség és egyértelműség - 2. vallomás

Az előző bejegyzésben az érzelmek elfogadásáról és szelidítéséről írtam, és most itt veszem fel a fonalat: OK vagyok akkor is, ha rosszul érzem magam. De mi az, hogy rosszul és mihez képest? És egyáltalán miért?
Ugye, te is szoktad azt mondani, hogy jól érzem magam, meg rosszul érzem magam. De mit jelent ez?

ALAPÉRZÉSEK

Csak kétféleképpen érzünk, jól vagy rosszul? NEM! És ha már a megértésről terveztem most írni, akkor fontosnak tartom ezt a tisztázást. A világ színes, ahogy a szürkének is van vagy ötven árnyalata. Jól akkor szoktam magam érezni, ha valami jó dolog történik velem. Haha... Kérdőjel a szemedben? Jogos.
Szóval jól akkor szoktam érezni magam, ha valami olyan dolog történik velem vagy bennem, ami pozitív érzést okoz. Hm... Ez még mindig sántít. Ez is csak kétszínű, vagy maximum három: pozitív - semleges - negatív. Miről van itt szó?
Na jó, nem húzlak tovább (de azért bízom benne, hogy a keresztkérdéseimmel elgondolkodtattalak). Arról van szó, hogy amikor valamilyen szükségletem kielégül, akkor jól érzem magam: örülök, boldog vagyok, megkönnyebbülök, kitölt a hála, melegséget érzek, elérzékenyülök, energikus és tettrekész leszek. Már az 1960-as években leírtak 6 alapérzést (öröm, bánat, harag, félelem, meglepődés, undor), amelyeket mindenféle kulturális és egyéb hovatartozástól függetlenül minden ember ismer, és szokott érezni. Az érzelmek az emberi természet részei, és fennmaradásukat, majd színesedésüket az indokolta, hogy egyre összetettebb társas helyzetek megoldására volt szükségünk.


MI VAN AZ ÉRZELMEK MÖGÖTT?

Az érzelmek mögé úgy tudunk bepillantani, hogy megkeressük, mire is van szükségünk, azaz milyen szükségletünk kielégítésében segített egy helyzet (ha pozitív az érzés), vagy milyen szükségletünk kielégítésével oldható fel egy negatív érzés (ha negatív az érzés). De mik ezek a szükségletek? Én ezt úgy tudom jól megfogni, hogy a pillanatnyi kívánságaim, vágyaim mélyén megfogható univerzális, személytől független kategóriák, avagy pillanatnyi értékek. Eszünkbe juthat Maslow szükségletpiramisa, de ennél most tágabb teret nyitok az értelmezésnek: minden lehet szükséglet, ami nem kötődik egy adott személyhez, egy szóban megfogalmazható, és számomra a jelen pillanatban kiemelten fontos hozzájutni, azaz érték.

Íme egy egyszerű evolúciós példa: az ember társas lény. Ezt a mondatot már talán mindenki hallotta, és ha arra gondolok, hogy találkozom, beszélgetek és bulizok a barátaimmal, és eközben felszabadult, boldog vagyok, akkor arról van szó, hogy a társaság és a kapcsolat iránti szükségletem elégült ki. Azaz itt a kapcsolat egyértelműen érték. Remélem, így érthetőbb.

Ráadásul a szükségletek általánosak, univerzálisak, azaz nem valakihez kötődik a kielégülésük, ahogy a társas szükségetem sem egyetlen barátommal való találkozásban elégülhet ki, hanem sok emberhez kapcsolódhatok különféle módokon úgy, hogy a vágyott értéket megkapom, és kellemes érzésem támad ettől.

ÉRTHETŐSÉG

Íme, meg is érkeztünk ahhoz a két értékhez, ami számomra ebben az időszakban kifejezetten fontos - a coach identitásom, az EMK trénerré alakulásom és egyáltalán önismereti utazásom kapcsán. És itt e 2. vallomás lényege talán: szeretnék elsősorban magamhoz közelebb lépni, és közelséget teremteni a kapcsolataimban. A számomra kiemelkedő 10 érték, avagy szükséglet közül elsőként a megértés körül keresgélek. És ebben a keresgélésben, a szavak és jelentésük keresésében most elkísérhetsz. Oly kevés van a megértésből a világban, és olyan nagy szükség volna rá. Én jellemzően szomorú, magányos és elkeseredett leszek, amikor azzal találkozom, hogy nem úgy értenek, ahogy szerettem volna, vagy ha a hallott szavakhoz nem tudok kapcsolódni.

Először az érthetőség szükségletéről írok. Mert számomra ez egy kiemelt érték. Én is óvatos vagyok, hogy ez önálló érték-e, vagy a megértés része. Bennem sem válnak teljesen szét ezek a kategóriák, azonban egyértelmű IGEN érkezett bennem válaszként, amikor egy tanulótársam feltette a kérdést.

Ugyanis e blog írásakor és amikor a saját életem filmkockáinak rendezésével érthető szeretnék lenni, amikor a saját tudásom láthatóságára gondolok, nem tudok más szót találni. Érthetőségre van szükségem, amikor írom a bejegyzéseket, amikor elolvasom őket, és ellenőrzöm a szöveget, amikor majd kérdeztek, és szeretnék tudni magamhoz őszintén kapcsolódva válaszolni. Szeretném megtalálni a legfőbb, legjelentősebb üzenetet, amit valójában mondani szeretnék. Így a meggyőződésen túl a tömörség és a pontosság is árnyalja számomra ezt a szükségletet, amire most a legjobb szavam az érthetőség. Számomra az érthetőség a legfőbb mondanivalóm azonosítására irányuló szándék a tömör és pontos szóhasználattal és az erről érzett bizonyossággal együtt. Így az üzenet fogadója számára is gyors, pontos megértést és egyértelműséget biztosíthatok, és a saját üzenetem egyértelmű és pontos fogalmazásáról és tudatos szóhasználatról való bizonyosságot kapok. Azaz érthet ő, csodás ez az anyanyelv!

Neked mit jelent érthetőnek lenni?
Te milyen vagy, ha érthető vagy?

EGYÉRTELMŰSÉG

Az egyérteműséget, amit szintén felsoroltam a számomra legfontosabb tíz szükséglet között, nem is tudtam kihagyni a fenti mondatokból, szorosan kapcsolódik ide, számomra ez mégis mást jelent mint az érthetőség. Magyarázata a magyar nyelvnek hála, talán még egyszerűbb: egy-értelműség. És bármennyire is szeretem a kétértelmű vicceket és szavakat, sőt gyakran játszom velük, a munka és a magánélet számomra legfőbb helyzeteiben egy biztos értelemre van szükségem. Egyértelműség számomra a mondanivaló pontos, kétséget és bizonytalanságot kizáró módon történő közlése, amely magában foglalja a közlés szándékának pontos kifejezését is.




MEGÉRTÉS

Bennem akkor ér össze ez a két szükséglet, az érthetőség és az egyértelműség a megértésben, amikor két ember között kérdőjeleket és kétséget kizáró közös értelmezés születik valamiről anélkül, hogy egyetértésre köteleznék magukat. Olyan ez mint egy híd, amelynek ott állunk a két végén, de nem biztos, hogy átmegyünk rajta, és középen találkozunk. Viszont mindketten látjuk a hidat, és mérlegelhetünk, hogy szeretnénk-e megtenni a másik felé vezető utat.

Amikor a férjem azt jelzi vissza, hogy csalódott, mert nem érkeztem meg „hamarosan”, ahogy ígértem, akkor szomorú vagyok, mert egyértelműségre, érthetőségre és kapcsolatra van szükségem. Ezért azt kérem magamtól, hogy most tegyek egy ígéretet arra vonatkozóan, hogy legközelebb a hamarosan válasz helyett kihangosítom a gondolataimat, és számára is hallhatóan megvizsgálom, hogy mennyi időre van szükségem még.
Az, hogy ezt most megfogalmaztam, számomra is tisztul a kép, és ez segít emlékezni.

Egy bizonyos: ha értetlenséget érzel magadban, amikor ott állsz egy munkahelyi, vagy magánéleti kihívásban, érdemes az értés és értelem körül gondolkodva leülni pár percre. Érted-e, amit közöltek veled, vagy kértek tőled? Bizonyos vagy-e abban, hogy egy értelme lehet az üzenetnek? És ha nem, mi bizonytalanít el? Tudsz-e ezzel kapcsolatban bármit kérni vagy bármit tenni?

Bátorításul, és az érthetőség fontosságát aláhúzandó álljon itt Marshall Rosenbergtől egy bölcsesség:
“A legfőbb ok, amiért nem elégülnek ki a szükségleteink az, hogy nem fejezzük ki őket. Ítéleteket fejezünk ki.”

Az EMK-ról bővebben, példákkal szemléltetve itt írok: Belső Hajtóerők BLOG: Ez is mentes - erőszakmentes kommunikáció (EMK).

TE HOGY VAGY EZZEL?

Mit figyeltél meg magadban: hogy vagy te a megértéssel, az érthetőséggel és az egyértelműséggel? Mit jelentenek ezek számodra? És mit teszel értük?

Ha szeretnél több megértést az életedben, jelentkezz be hozzám coachingra
Itt kérd a 60 perces ingyenes próbaalkalmat! A coaching alkalmakon érthetőségre törekszem: keresem a számodra legkönnyebben érthető, a te gondolatvilágodhoz illeszkedő megfogalmazást, és egyértelműséget adok és kérek a beszélgetésünkben, hogy mindketten tudjuk, jó úton járunk-e.

A következő bejegyzésben a hitelességről olvashatsz. Kísérj el, és tanulj magadról!

Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel. Ezt kétféleképpen teheted meg:
1. a Belső Hajtóerők hírlevélre feliratkozva havonta egyszer értesülhetsz a friss blogbejegyzésekről, sőt a hírlevél-olvasók még különleges jelenlét-gyakorlatokat is kapnak tőlem, mert A jelenlét élménye teljesebbé tesz.
2. ezen a felületen fentebb is feliratkozhatsz, így keddenként egyenesen a postaládádba érkeznek a bejegyzések, de nem kapsz sem hírlevelet, sem jelenlét-gyakorlatokat.

Tarts velem! Tégy magadért!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mozgástér a karanténban 2. - 29. vallomás

Vállalkozónak lenni - A KEZDETEK – 48. vallomás

Gyermekágy - a kéretlen tanácsok kezelése - 15. vallomás