TERMÉSZETesség - 9.vallomás

Egy panelház második emeletén telt el a gyerekkorom nagy része.
Tinédzserként sokat ültem a Duna-parton verseket fabrikálva, de pár óránál hosszabb élményem nem volt a városi zajoktól távol.
Nyaranta utazgattunk a szüleimmel, de a természet csak az egyetemista éveim alatt kúszott be a szabadidős repertoáromba.
Aztán bekúszott, és ott maradt.
Egyre mélyebbre kerül bennem ez a vonzalom.
Egyre jobban érzem, hogy én is a része vagyok.
Őszülök, és nem festem a hajam. És nekem ez rendben van.


MI NEKEM A TERMÉSZET?

Goethe írja, hogy "A természet a mesterek mestere."

Valahogy én is mesternek tartom.
Sokat tanulok abból, ahogy megfigyelem, ahogy megértem a történéseit, ahogy mindezeken keresztül az életemet és önmagamat értem meg egyre jobban.
A gyökereim nagyon messze, nagyon mélyen összeérnek a természettel, életre kelnek, innen táplálkoznak. Egy tőről fakadunk.
És ha lehet, keresem a természetben, a természettel levés lehetőségét. A sivatagot, a vizet, az erdőt, a földet. Gyönyörködöm a változatosságában, a formáiban, a hangjaiban, a színeiben, a lüktetésében és az életerőben, ami táplál vele együtt engem is.
A méllyel, az ősivel, az ösztönnel való kapcsolódásom alapja a természettel való kapcsolatom.

A természetességről kezdtem volna írni, mégsem tudom ezt anélkül megtenni, hogy leírjam, mi mindent jelent számomra a természet maga. A természet számomra memento, feltöltődési lehetőség, életerő, ösztön, földeltség, origó, bizonyosság, biztonság, megérkezés.


MIT JELENT A TERMÉSZETESSÉG?

Amikor arra gondolok, hogy valaki természetesen viselkedik, akkor azt úgy írhatom körül, mint hogy nem játssza meg magát, nem megfelelésből cselekszik.
Oké, de akkor mi is a természetesség? Mert ez eddig csak arról szólt, hogy mi nem.

A természetesség az az eleven, életteli működési mód, amiben a legmélyebb természetem mutatkozik meg a felszínen, önazonos vagyok, magamhoz hűen, mondhatnám őszintén cselekszem, miközben egyszerre vagyok tudatos és laza. Az engem érő hatások nem zökkentenek ki ebből a tudatosságból és lazaságból, sőt még arra is képes vagyok, hogy ezt láthatóvá tegyem, hogy ezt megmutassam, hogy ebben transzparens legyek.

Ahhoz, hogy természetesen tudjak viselkedni, pár dologra bizonyosan szükségem van:

1. ismernem kell a természetemet. Ebben benne van, hogy:
- megfigyelem magam, és elfogadással vagyok a működésem előtt. Ismerem a mozgásomat, a hangomat, a gondolataimat, az érzéseimet, és figyelemmel vagyok rájuk mint természetem részeire.
- tudom, hogy úton vagyok, hogy tartok valahova, hogy változom. Ahogy változik bármely élő lény (szándékosan különírva). 
- a természetem sokféle, ahogy az évszakok változásának hatására a fa levelei is változnak, bennem is változik sokminden a természeti, mondhatnám életbeli körülmények hatására.
- lehetek kiszámíthatatlan, meglepett, lefagyott, és végtelen lehetőségem van a változatosságra. Hogy a természetben benne van a végtelen, az ismeretlen...

2. bátorságra is szükségem van. A természetesség azt is jelenti, hogy reagálok, alakulok az engem érő hatásokra, hogy merek spontán módon, előre nem megtervezetten megnyilvánulni, ablakot nyitva a bennem megjelenő lehetőségek felé.

3. szükségem van arra a tudásra is, hogy a természet valójában a lehetőségek végtelen tárháza. Ahogy én magam sokféle lehetek, sokféle dolgot is eredményezhetek, sokféleképpen hathatok a környezetemre. És hogy ez a sok lehetőség önmagában gazdagság. Ahhoz, hogy megélhessem mindezt, szükségem van arra a felszabadultságra, ahol nem köt meg a megfelelés semminek. Egyedül önmagamhoz érdemes hűnek lennem.
Ahhoz, hogy inspiráló lény lehessek, el kell hinnem, hogy mindenki rendelkezik saját élete felett. Erről legközelebb írok, de muszáj már most megemlítenem.A MAGAMMAL KAPCSOLÓDÁS ÜNNEPE

Neked már hullott a tenyeredbe falevél?
Számomra maga a csoda, ahogy a szállingozó őszi falevelek közül egy a tenyerembe érkezik.
Mint egy áldás.
Kapcsolat.

Ugyanígy érkezik meg az arcomra a mosoly, a fogaimról leguruló kacagás, a bánat a könnyeimbe, ha természetes vagyok. Számomra a természetesség maga az élet ünnepe, ahol megélhetem saját elevenségemet és valódiságomat.
Ettől tud magával ragadó vagy megindító lenni, ettől jelenthet forrást a gyermekeimnek, táplálékot a körülöttem levőknek.

Az egyik folyamatban lévő képzésemen, ahol testtudati trénerré képződöm, a próbavezetés kapcsán az oktatóm nagy figyelmet szánt a hangom megfigyelésének, és annak, hogy visszatükrözze, hogy rá hogy hatok. Tápláló volt a visszajelzését hallgatni, és külön öröm jelent meg bennem akkor, amikor észrevette azt a pillanatot, amit én is őrzök az emlékezetemben: ahogy megreccsent a lábam alatt instruálás közben a táncparkett, erőteljesebbé vált az addig puhább, anyásabb hangom. Neki jólesett.
Én pedig abban a pillanatban kilazultam, és a reccsenés az izgulástól vegyes állapotból a jelenbe hozott: hallhatóvá akartam válni.
Csak egy pillanat volt. Nagy tanítással: a természetemről, és az oktatóm természetéről: ahogy a megreccsenő padló és a hangom valamit felébresztett benne, és bennem is. Az ilyen vezetői visszajelzés inspiráló a számomra, ahogy ez a tréneri-emberi utam egyik legfontosabb állomása volt. 
Megerősített abban, hogy színes vagyok, hogy ő is látja a színeimet, és hogy jólesők a színeim.
Bátorságot, merészséget kaptam ebből a pillanatból!NEKED MILYEN A TERMÉSZETED? 

Ha szeretnél természetesebb, önazonosabb, lazább lenni, jelentkezz be hozzám coachingra!
Itt kérd a 60 perces ingyenes próbaalkalmat! Coachként úgy vagyok természetes, hogy észlelem a bennem a történeted hatására létrejövő változásokat, és ha szeretnéd, megosztom ezeket veled. Őszintén és nyíltan beszélek a rám tett hatásodról, ha igényled ezt, és szívesen kiemelem azokat a pontokat, amikhez a leginkább tudok kapcsolódni, így lehetővé téve az ünneplést, és azokat a pontokat is, amikhez nem vagy nehezen tudok kapcsolódni, így lehetővé téve a fejlődést.

Ha segítő szakmában dolgozol, ezen a workshopon nézhetsz rá kapcsolati működésedre: Mitől működik? A segítő kapcsolat.

A következő bejegyzésben az önrendelkezésről olvashatsz. Kísérj el, és tanulj magadról!

Ha nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel. Ezt kétféleképpen teheted meg:
1. a Belső Hajtóerők hírlevélre feliratkozva havonta egyszer értesülhetsz a friss blogbejegyzésekről, sőt a hírlevél-olvasók még különleges jelenlét-gyakorlatokat is kapnak tőlem, mert A jelenlét élménye teljesebbé tesz.
2. ezen a felületen fentebb is feliratkozhatsz, így keddenként egyenesen a postaládádba érkeznek a bejegyzések, de nem kapsz sem hírlevelet, sem jelenlét-gyakorlatokat.

Tarts velem! Tégy magadért!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

COVID-mérleg - veszteségek és nyereségek - 51. vallomás

Vállalkozónak lenni - KIHÍVÁSOK - 49. vallomás

MI FONTOS MOST? SZÜKSÉGLETEIM TOP 7-ES LISTÁJA - 53. VALLOMÁS